DEKORATİF SANATLARDAN ÖRNEKLER

Dekoratif sanat olarak adlandırılsa da, rüştünü çoktan ispat etmiş bir sanat dalı olarak seramiğe ait örneklerle sanat galerilerinde olduğu kadar gündelik hayatımızda, çevremizde de sıkça karşılaşmaktayız.












Özel üretimler kadar, seri üretimler ile de hayatımıza girerek çevremizi güzelleştirmek için araç olarak kullandığımız seramiğin örneklerini çoğaltmak mümkün.




Farklı biçimlerde karşımıza çıkan bir dekoratif sanat da mozaik. Dünya çapında haklı bir üne sahip
Zeugma Antik Kenti'nde bulunan mozaikler, bu dekoratif sanat dalının yaşadığımız topraklar üzerindeki varlığının en değerli kanıtı.



                Mozaik tekniği ile zemin, duvar, tavan bezemek farklı uygarlıklarda da karşımıza çıkıyor. İstanbul'daki değerli kiliselerden biri olan Kariye Camii'ni değerli kılan duvarlarını süsleyen altın varaklı mozaikleridir.



Çevre düzenlemesinde karşılaştığımız, ancak çoğu zaman farkında olmadığımız mozaik örnekleri aşağıda yer almaktadır. 






Üretiminde farklı malzemelerin kullanılmasıyla görsel şölen haline gelen mozaik, kullanıldığı mekanlara kalıcı değerler kazandırmaktadır. Dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Gaudi'nin mimaride ve çevre düzenlemesinde kullandığı mozaik tasarımların, geçmişte ve bugün olduğu kadar, gelecekte de değerleri daha da artmış olarak varlıklarını sürdürecekleri tartışmasız bir gerçektir.





Dekoratif sanat dallarından bir diğeri de halıdır. Halı, tabanda olduğu gibi duvarda da kullanılarak, ısı yalıtımını sağlarken estetik bir ürün olarak evlerde yerini almıştır.









Duvarlar, halı ile süslendiği gibi, zaman içinde gerek iç, gerekse dış mekanlarda duvar resimleri (trompe-l'oeil) ile de bezenerek daha estetik yaşama alanlarının parçası olmuşlardır. Estetik kaygı güdülmeksizin yapılan bu resimlerde uygulanan perspektif ve ışık-gölge ile yaratılan gerçeklik duygusu aslında bir yanılsamadır, ve duvarlar gibi tüm düz yüzeylerde uygulanabilmektedir.









Tezhip de bize ait bir dekoratif sanattır, ve motifleri değişik yüzeylerde kullanılarak hayatımıza güzellik katmaktadır.







Bizden bir başka dekoratif sanat dalı da çinidir. Desenlerinin yanısıra üretiminde kullanılan özel hammaddesi ve tekniği ile İznik çinileri 15. yüzyıldan itibaren dünyayaya kendini kabul ettirmiş bir sanatımızdır.









Bir diğer dekoratif sanat dalı da mobilya tasarımı. Bugün bu alanda özgün çalışmalara daha fazla rastlıyoruz; kimimiz hayatımıza dahil ederken, bazılarımız daha çekimser duruyoruz.








Kadınların vazgeçilmez tutkusu olan mücevher bir dekoratif sanat dalı olarak bilinmemekle beraber, bu sanatın en nadide üretimlerinin yapıldığı alandır. Altın, platin gibi değerli metallerle beraber kullanılan elmas, pırlanta, yakut, zümrüt gibi değerli taşların yanısıra, gümüşle beraber kullanılan, turkuaz, mercan, lapis gibi yarı değerli taşlarla klasik, otantik, modern stilllerde üretilen takılar farklı kültür ve ekonomik düzeydeki bireylerin seçimine sunulmaktadır.